О НАМА

"ЕВРОПСКИ ПОКРЕТ НАШИ КОРЈЕНИ" је основан јула 2009 године као први и једини црногорски покрет за борбу против ционизма глобалиста - сатаниста Новог светског поретка и Ватикана.НЕ дијелимо људе на вјеру и политичку припадност. Циљ нам је окупљање слободних, независних, умних људи који познају ТЕОРИЈУ ЗАВЈЕРЕ НСП ХАЗАРА “. Само заједно и организовано се можемо супроставити сектама и тајним друштвима инфилтрираним кроз институције држава, међународних организације, компанија и сл, које промовишу процесе попут демократије, комунизма, фашизма, либерализма, бољшевизма, глобализма, капитализма, религија, унија, мултикултуралности, униполарности, једнополарности, федерација, конфедерација и сл. Њихове слуге су инсталиране у свим државама свијета, лажна духовна песница им је Ватикан, војна Америка, Нато пакт, ЕУ, и лицемјерни крволочни Лондон сити, мозак и финансијер свих злочина. Дјелујући кроз: УН, ЕУ, СЗО, ММФ, СТО, УНИЦЕФ , УСАИД, ЦИУ, ФБИ, ИНТЕРПОЛ, МОСАД, ГРУ, ФСБ и многе секте и тајна друштва ОНИ без милости за компромисом спроводе свој крвави план жртвовања.

Генерална скупштина УН усвојила је 10.Новембра.1975 године, историјску резолуцију број 3379 у којој је јеврејски ционизам препознат као облик расне дискриминације народа.Ционизам је облик јудаизма, а јудаизам је духовни садржај ционизма препознат као суперфашизам или паразитизам над цјелокупним човечанством.Пипке невидљиве хоботнице која стеже законима, преварама и манипулацијама осјећа сваки становник планете јер није информисан.У Црној Гори то су жидоционисти НСП (Питер Манк, Сорош, Дерипаска, Статис, Ротшилди, Рокфелери и остале слуге жидоционистичких бандита купљене да фингирају демократију. Као наши грађани они су специфичних презимена и имена као и они на “ић” како би се инфилтрирано борили за своје глобалне интересе уништења Црне Горе.

Зато Црна Гора као земља треба да тежи уједињењу и суживоту са свим пријатељски народима који подржавају Русију као стуб отпора планетарном фашизму глобалиста.Враћање коријенима, изворном словенству и нашем СТАРОМ КАЛЕНДАРУ доноси мир и благостање за наше пријатеље и све словенске народе без обзира на вјеру и нацију. Једино тако можемо спасити себе од АНТИХРИСТА - Новог светског поретка Хазара.

Са интернета смо брисани 12 пута (8 пута фејсбук и 4 пута Гугл) ???? И вас су урачунали као жртву у савршеном злочину лажи и обмана ! пробудите се !

ЗАУСТАВИМО ХАЗАРСКИ ПРОЈЕКАТ ПАЛЕСТИНЕ У ПРАВОСЛАВНОЈ ЦРНОЈ ГОРИ ! НАША ЗЕМЉА, НАША ПРАВИЛА И ЗАКОНИ !

ОСТАЛИ САМО ПОКУШАВАЈУ БИТИ АНТИГЛОБАЛИСТИ ЈЕР ИМ ГЛУМУ ПЛАЋАЈУ ЦИОНИСТИ !

СТАТУТ ЕВРОПСКОГ ПОКРЕТА НАШИ КОРЈЕНИ – ФРОНТА НАРОДНА ПРАВДА – ОСНОВАН 2009 https://antiglobrusmnesrb.blogspot.com/2012/12/blog-post_22.html

Емаил: nashirusmnesrb@gmail.com Адреса: Његошева бб 81400 Никшић - Црна Гора Ju tube канал: https://www.youtube.com/channel/UCK4z83815lxarBHo1-UPIuw

5 . НЕ у НАТО живо блато ─ Трибине , скупови, конференције , округли столови, предавања

НВО Србска књижевна ћелија и Европски покрет НАШИ КОРЈЕНИ - анти НАТО трибина  
18 Децембар 2013 Парохијски дом Никшић 
























Аћим Вишњић је рекао  да би улазак Црне Горе у НАТО значио  окретање против Русије и директан конфликт Црне Горе са властитим становништвом које је већински против доласка НАТО пакта у Црну Гору. НАТО авиони нас свакодневно запрашују отровима док црногорска власт не смије да проговори о овом злочину.
Председник Филип Вујановић је потписао издајнички СОФА споразум којим легализује будуће злочине НАТО пакта , а оправдава претходне злочине, стога га позивам да  због издаје поднесе оставку.

Томановић је рекао да је Црна Гора колонија Ротшилда ХАЗАРСКО јеврејских пљачкаша  који раде за матрицу Новог ссветског поретка,  а да је НАТО њихов инструмент осигурања опљачканих и покорених ресурса у многим државама свијета   за ционистичку владу Новог Светског Поретка  са Америком на челу.

Аналитичари попут Бешлића из ЦДТ- а су квази аналитичари режима који оцрњују Србе , а на коријену Срба су  накалемили  разне  паразите   вјештачких нација и језика.Он је оцијенио да Алфа центар и њен директор Александар Дедовић доводе терористе и фанатике  попут Агима Чекуа да се шетају светом Црном Гором.
Томановић је такође позвао  грађане да дигну глас против запрашивања отровима НАТО цистерни које свакодневно лете изнад црногорских градова и оптужио Владу ЦГ и опозицију за велеиздају.
Поручио је политичарима да ако су демократе окрену се Евроазијским интеграцијама Црне Горе са братском Русијом на челу која нас никада није убијала и бомбардовала већ увијек помагала и штитила и позвао је премијера Ђукановића да избаци еуро из употребе и уведе домаћу валуту или руску рубљу.

Будимир Вуковић је рекао да је јеврејка Медлин Олбрајт којој су срби спасили живот задојена мржњом према свему православном, а да НАТО за Олбрајтову и њену дружину пљачка ресурсе нашег Косова и Метохије.


 Професор србског језика Веселин Матовић је рекао да је школство и образовање Црне  Горе уништено,  да се кроз школство мијења историја и свијест србскога народа ватиканизацијом  ћирилице и да је то геноцид над једним народом.  Из школства  Црне Горе избачени су сви великани србске књижевности,  а чувене ЈАМЕ   Ивана Горана Ковачића нема у школству Црне Горе.












































7.  
Анти НАТО трибина и неутрална Црна Гора
     29 Март.2013 Парохијски дом - Никшић














 
























6.
НАТО интеграције промотивна  трибина Владе Црне Горе “Сви под једним кровом”
СО Никшић - 11 Новембар 2011




НАТО интеграције промотивна  трибина Владе Црне Горе “Сви под једним кровом”
СО Никшић - 11 Новембар 2011
Нато трибина на којој су Учествовали НВО Алфа центар, предсједник СО Никшић Небојша Радојичић, начелник полиције Никшић Драган Благојевић, министар полиције ЦГ Брајовић, амбасадор Њемачке у Црној Гори господин Фишер, амбасадор Словачке Франтишек Липка, Роберт Ваш и Петер Барто стручњаци за НАТО из Словачке.






Скупу су присуствовали  грађани и  НВО. На трибини су организатори понављали уобичајене теме везане за просперитет и финансије када ЦГ уђе у НАТО. Томановић је похвалио амбасадора Њемачке Фишера  који се једини у име НАТО-а до сада извинуо грађанима Црне Горе  и урадио један лијепи људски гест за НАТО жртве као и то,  да то до сада  нико није урадио чак су се многи НАТО представници односили према жртвама са непоштовањем.




 Затим је упитао НАТО промотере зашто НАТО није послао  бар један авион да гаси љетње  пожаре по Црној Гори ако је пријатељ Црне Горе и зашто је од момента ступања у “Партнерство за Мир” почело запрашивање свих земаља са НАТО авионима цистернама који модификују атмосверу и  трују грађане? Да ли присутни знају да већ постоје НВО као и институције  регистроване у Хрватској, Италији, Мадјарској и Србији и да истражују запрашивање НАТО цистијерни ?  


ХРВАТСКА организација која прати трагове http://www.cro-chemtrails.info                                 МАЂАРСКА  http://www.panoramio.com/photo/39927608                                                               ИТАЛИЈА удружење „Пусти ме да дишем“  http://www.sciechimiche.org/scie_chimiche                            
НА ова  питања  НИКО није дао одговор сем  министра Полиције Брајовића који је рекао да је то смијешно и да су то само авионски трагови .


5.
 Европски покрет НАШИ КОРЈЕНИ -Томановић  позван као гост  на јавној расправи и подршци  за анти НАТО кампању  ИН4С коју предводи  Гојко Раичевић
25 Март.2011 Подгорица



Група невладиних организација основала је данас у Подгорици коалицију "Не у рат - не у НАТО", у чијој основи је антинато кампања кроз коју ће, како су поручили, указивати на погубност евентуалног прикључења Црне Горе Алијанси.
То је саопштено на конференцији "НАТО инквизиција нашег доба", коју су организовали портал ИН4С и Савез удружења расељених у Црној Гори.

Уредник портала ИН4С Гојко Раичевић рекао је да су до данас сагласност за умрежавање и Декларацију, која је представљена на скупу, потврдиле 32 невладине организације, као и да  има још најава.

"Од тренутка када је формиран, НАТО је брутална, нехумана ратна машина, основана са циљем да води рат. НАТО је синоним за рат, што је илустровано и у нашем слогану Не у рат – не у НАТО", казао је он.

Како је рекао, прошло је 12 година од агресије НАТО-а на Савезну Републику Југославију (СРЈ), а злочин који је тада започет над једном земљом траје и данас.

"Послије свега суочавамо се са бестидним захтјевом да постанемо дио организације чијем смо злочиначком акту још изложени", рекао је Раичевић.

Зато, како је додао, група НВО жели да створи јаку антиратну мрежу, како би на реалан и аргументован начин указали на суштину НАТО-а и његове улоге у савременом свијету.

"Желимо, прије свега, истином да парирамо добро плаћеном и прилично испразном еуроатлантском маркетингу и њиховим НВО носиоцима", казао је Раичевић. 


У Декларацији позива се црногорска Влада да утврди тачан број црногорских држављана који су жртве НАТО агресије, без обзира на то у ком дијелу СРЈ су страдали.

"Упућује се апел Влади да обезбиједи независну научно-стручну анализу свих посљедица коришћења забрањених оружја, да усвоји план мјера за спрјечавање штетних посљедица у будућности и да објави резултате анализе", пише у документу.

Наводи се да се о посљедицама коришћења радио-активног оружја и хемијских супстанци ослобађаних намјерним бомбардовањем хемијских постројења не смије ћутати.

"Запад дугује извињење Србији и Црној Гори за огромне људске жртве, патње и разарања, изазване империјалистичком политиком у двадесетом вијеку", пише у Декларацији.

Наводи се да народ Црне Горе и Србије, као правни сљедбеник СРЈ, има право на накнаду ратне штете, настале током "агресије НАТО-а".

Поручује се да је нужно утврдити одговорност за нагли раст броја обољелих од канцерогених болести, за људске губитке и патње у протеклих 12 година, што је посљедица радиолошког и хемијског загађивања земљишта, воде, хране и околине.

Учесници конференције затражили су укидање Хашког трибунала, као, како су казали, политичке а не правне творевине, која постоји изван и изнад закона Уједињених нација.

Изасланик митрополита црногорско-приморског, Велибор Џомић, рекао је да је црква, као саборни организам сваког друштва, позвана и призвана, не да се бави политиком, него да се живо укључи у сва дрштвена питања која су судбински важна за духовно и морално биће народа.

Он је подсјетио на ријечи Амфилохија да су, ако је оснивање НАТО-а 1949., имало рационални разлог у парирању ондашњем Источном блоку, на крају 20. вијека ти разлози престали. "Али очигледно нијесу престали разлози за даље постојање тог војног и политичког савеза", додао је он.

Упитао је гдје је мјесто Црне Горе у таквој војној машинерији, која је, како је рекао, посијала плодове чији горки укус се осјећа и ових дана.

"Када видимо хиљаде мртвих у Авганистану, Ираку, и све до ових дана, када видимо најбестијалније примјере садистичког иживљавања над недужним људима, најчешће цивлима. С правом се, онда, ваља запитати гдје ми идемо, и да ли тим путем треба да ходимо", казао је Џомић.

Скупу су присуствовали и представници Социјалистичке народне партије (СНП), Нове српске демократије (НОВА), Народне странке (НС) и Демократске српске странке (ДСС).

Представник Социјалистичке народне партије (СНП) Александар Дамјановић поновио је да се та партија залаже за то да одлуку о евентуалном уласку Црне Горе у НАТО донесу искључиво грађани на референдуму. У тој странци мисле да сада нема воље да се таква одлука донесе. Он је оцијенио да је потребна јавна дебата о том питању, али не сматра да треба водити пропаганду нити кампању, већ трезвено приступити и говорити чињеницама и аргументима. 
 Чланство Црне Горе у НAТО је исувише крупна тема да би се заобишло непосредно изјашњавање грађана о том питању, оцијенио је данас замјеник предсједника Нове српске демократије (НОВA) Горан Даниловић. Он је навео да су у последње вријеме присутне појачане активности различитих структура у правцу прикључена Црне Горе Сјеверноатлантском савезу, без претходно провјерене воље црногорских грађана о томе. 
,,Потпуно је легитимно да се неко залаже за НAТО, али је, након свега што се нама десило, непристојно то тражити било како другачије него кроз изјашњавање грађана на референдуму”, казао је Даниловић. Он сматра да је за Црну Гору најбоља опција да се грађани у равноправној утакмици упознају са ставовима за и против уласка у НAТО, а потом да се коначна одлука донесе на референдуму. Он је поручио да је за НОВУ неприхватљиво уколико неко жели да непосредно изјашњавање грађана о чланству у НAТО замијени евентуалном двотрећинском већином у парламенту.
,,Ипак се ради о одлуци која је од животне важности не само за ову, већ и будуће генерације, због чега о чланству у НAТО треба да се грађани изјасне на референдуму”, казао је Даниловић.

Према његовим ријечима, предности чланства су занемарљиве, а мане огромне.
,,Због тога грађани не желе да Црна Гора уђе у тај милитарни савез”, навео је замјеник предсједника НОВЕ.  Он сматра да је Партнерство за мир довољан ниво односа Црне Горе са НAТО.

Ранко Кадић, предсједник  Демократске српске странке-а сматра да Црна Гора, због моралних и патриотских побуда, не би требало ни да разговара о уласку у НАТО.

"Експеримент је извршен над мојим народом и државом, касније је спроведено у Ирану, Ираку, сада у Либији. Не чуди ме што је власт Црне Горе подржала напад на Либију, она је ћутала када су нападали и сопствену државу, а неки и мучки подржавали оне који су је нападали", рекао је Кадић.

Он је казао да неко жели да се заборави оно што се десило прије 12 година, када се, како је навео, догодио најстрашнији злочин над његовом државом.
Кадић је изјавио да нико ко држи до морала у Црној Гори не може бити за НАТО.

Милан Радовић из НС казао је да се и његова парија противи уласку Црне Горе у НАТО и да је став Владе за потребом учлањења погубан и противан већинском ставу грађана.

Према његовим ријечима НАТО је неефикасан у борби против многих безбједносних изазова као што су организовани криминал, сепаратистичке тежње, корупција, илегална трговина, етничке и вјерске тензије, тероризам.
Опасност пузајућег прикључења НАТО
Директор београдског Центра за стратешке алтернативе и координатор пројекта Зашто НАТО, Александар Митић, рекао је да власти Црне Горе и Србије иду у НАТО "пузајућим процесом", додајући да Београд то ради мало спорије.

"Власти у Београду и Подгорици немају намјеру да закажу референдум о уласку у НАТО док тај процес не доведу до свршеног чина", казао је он.

Како је рекао, противи се уласку у НАТО, између осталог и због тога што је за вријеме бомбардовања Косова био дописник агенције Франс прес и видио 193 жртве НАТО бомбардовања.
Уколико желе да спрече улазак своје земље у НАТО, грађани Црне Горе морају под хитно да се организују и започну свеобухватну кампању за референдум о чланству у НАТО зног специфичности процеса интеграције, дуготрајног процеса који дозвољава "увлачење", односно "пузајуће прикључење" засновано само на одлукама Владе, без неопходности консултација и одобрења скупштине и грађана рекао је директор Центра за стратешке алтернативе из Београда Александар Митић.

"Ово питање је у Црној Гори ургентније него у Србији јер је, за разлику од Београда, Подгорица добила такозвани Акциони план за чланство (МАП), односно документ којим се владајућа политичка класа практично без консултације са народом, стратешки определила за чланство у НАТО.

Актуелна власт у Србији, следећи кораке власти у Црној Гори, према званичним документима НАТО-а и изјавама генералног секретара те организација, изражава жељу да управо тако, дакле корак по корак, иде ка чланству у Алијанси, упркос томе што јавност у Србији успављује причом да "није време" за ту тему, изјавио је Митић.

Овакву тактику власти је, по први пут јавно, уочи посете Београду руског премијера Владимира Путина, критиковао руски амбасадор у Србији Александар Конузин.

Конузин је тако у интервјуу НИН-у изјавио да "привлачи пажњу то што Београд систематски изјављује о незаинтересованости за ступање у НАТО... Међутим, са не мањом упорношћу ово питање се изнова убацује у поље друштвеног интересовања ... одржавају се разноразне конференције, семинари. Као да неко хоће да измени друштвену климу, да припреми терен за промену српског става".

Руси су дакле и јавно почели да поручују Београду да су, народски речено, "провалили" његову политику процеса "пузајућег процеса" прикључења НАТО.

За Србију је наравно добро што су, услед отпора јавности, ти кораци у процесу знатно мањи и спорији него у случају Црне Горе, тако да се у Београду још увек не разматра могућност да се затражи МАП.

Као што су и грађани Црне Горе сведоци, док траје процес МАП-а, држава врши јавну кампању за чланство, дакле влада троши новац својих пореских обвезника да би пропагирала улазак у НАТО емисијама, дебатама, скуповима, пласирањем про-НАТО ставова путем медија.
Дубоко подељена земља не сме да допусти продубљивање унутрашњих сукоба, који дугорочно могу да угрозе и сам њен опстанак, већ мора да тежи решењима која иду у прилог затрпавању „ровова“ и друштвеној стабилизацији. Улазак у НАТО то свакако није, ни са унутрашњег, ни са спољног становита. Но, зато би то реално могло да буде активно укључивање Црне Горе у разраду новог модела европске безбедносне архитектуре, ако још нису сазрели услови и за прокламовање генералне неутралности. Руска Федерација предложила је нацрт Уговора о европској безбедности, као основа за креирање новог система сигурности „Старог континента“. Он има за циљ да чланице постојећих војних савеза, као и ванблоковске земље, уклопи у складну целину, подређену међународном праву и поштовању суверенитета, односно равноправности држава. А на тим неконфликтним основама, Црна Гора, боље него путем било каквих војно-политичких интеграција, може да осигура своју спољну безбедност и подупре унутрашњу стабилност.
Рационална неутемељеност атлантских интеграција
Драгомир Анђелковић Извршни директор  Центра за стратешку сарадњу саопшти да актуелна црногорска власт, упркос расположењу већег дела грађана земље, одлучно је опредељена за атлантске интеграције, што је еуфемизам за улазак у НАТО.
"Такав став покушава да правда цивилизацијско-демократским, економским и безбедносним разлозима, рекао је Драгомир Анђелковић Извршни директор  Центра за стратешку сарадњу. Наводно, улазак у НАТО одразио би се повољно на цивилну и парламентарну контролу сектора одбране, и убрзао би европске интеграције Црне Горе, што би унапредило демократски, правни и генерално цивилизацијски амбијент земље. Све то би утицало на побољшање имиџа Црне Горе као кредибилног партнера, као и на правно-политичко окружење бизниса. Тиме би био стимулисан доток страних инвестиција, као и унутрашњи привредни потенцијали, што би резултирало знатно бржим економским развојем и растом животног стандарда грађана. Коначно, како се тврди, чланство у НАТО-у осигурало би спољну и унутрашњу безбедност државе. То је само по себи битно, а и додатно би се позитивно рефлектовало на претходно наведене факторе друштвеног напретка."
"Наведени разлози у прилог атлантских интеграција не стоје. Црна Гора има сувише мали – па нажалост, противно традицији, чак и друштвено маргинализован, те грађанским органима чврсто подређен – војно-безбедносни комплекс, да би од већег значаја било питање додатног унапређивања његове цивилне контроле. Бугарска, Албанија и Румунија, тек примера ради, увелико су у НАТО, а то се није благотворно одразило на цивилизацијску и демократску климу у тим државама. О Турској, познатој по врло негативном односу према људским правима – о чему на упечатљив начин сведоче извештаји релевантних међународних организација о стању у затворима и понашању полиције – да и не говоримо,

НАПОМЕНА ; Томановић није узео учешћа у дискусији због  великог броја гостију и мало времена.

 4.
НАТО ПРОПАГАНДА  У  ГИМНАЗИЈИ  СЛОБОДАН ШКЕРОВИЋ - ПОДГОРИЦА И НАШЕ ГОСТОВАЊЕ НА ПОЗИВ ДАНИЛА КАЛЕЗИЋА И ГРУПЕ УЧЕНИКА КОЈИ          НЕ СМИЈУ ДА ИСКАЖУ АНТИ НАТО СТАВ 
  9.03.2011 








 На позив представника групе ученика  Данила Калезића из гимназије Слободан Шкеровић из Подгорице у име Европског покрета наши  корјени извршни директор покрета Жарко Томановић и професор  Радоња Божовић одржали су едукативно предавање на тему НАТО пакт војска Новог светског поретка. Жалба групе ученика је била да су они противници НАТО пакта, као и велики број ученика , али да је у школи забрањено о томе да се јавно говори.


1)Нато и стратегија фалсификовања историје са циљем стварања нових нација и народа ради завађања народа,ратовања и окупације завађених народа-држава;
2)Нато и Жута кућа;
3) СОФА окупациони споразум и издаја Црне Горе;
4)Лажи и обмане Нато агената о процвату економије Црне Горе са уласком у Нато;
5)Нато и лажни тероризам;
6)Персонификација државе Црне Горе,скривање криминалних и лажних патриот појединаца иза “држава то сам ја” за спасење себе и сопствених недјела за рачун криминалне структуре НАТО пакта и ЕУ;
7)Лажи и заблуде о ЕУ и Нато интеграцијама;
8)Нати и нарко  бизнис ратови;
 9)Хазарско-јеврејско царство са криминалном позадином  УН,ММФ,ЕУ,СТО,Нато и НСП;


Ђаци и студенти су постављали питања и добили одговоре на многе теме о НАТО пакту и Новом светском поретку, уз констатацију да им директор гимназије и професори не дозвољавају да се у гимназији  јавно говори против НАТО пакта. 
На вама остављамо да сами просудите о злоупотреби школства у НАТО експерименте и страху ученика да изнесу сопствени став....








































3.

НИКШИЋ ТРИБИНА ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

" УДРУЖЕНИ У ЕВРОПИ БЕЗБЈЕДНИ У НАТО"
Сриједа 18 Новембар 2010  СО Никшић

Влада ЦГ и тим промотера НАТО и ЕУ интеграција из чешке на челу са Франтишепком Липком су одржали трибину.На трибини су учествовали НВО Алфа центар, Европски покрет  Наши корјени, СКЈ, чланови Социјалистичке народне партије,  представници Покрета за промјене и грађани.







Уводно питање и отварање дискусије из редова противника уласка Црне Горе у НАТО добио је извршни директор НВО Европски покрет  Наши корјени Жарко Томановић који је изјавио да су овакве трибине вид обмане, јер назив трибине "удружени у Европи безбједни у НАТО" је фарса, па је господин Липка упитан како то да Америка чува у Европи неких 320 атомских бомби а по неким прорачунима и 400 и уцјењује Европу?




Шефови дипломатија Њемачке, Белгије, Холандије, Луксембурга  на челу са Гвидом Вестервелом њемачким шефом дипломатије су тражили да Америка уклони своје атомске бомбе из Европе (фебруара 2010).Америчка страна на челу са Хилари Клинтон је рекла да би то угрозило систем америчке одбране,а министар одбране Робер Гејтс је рекао да би то угрозило безбједоносни концепт НАТО ратова.Да ли је ово колективна безбедност питао је Томановић Липку да објасни?

Питао је такође како НАТО може бити пријатељ Балкана, Црне Горе када је бацио осиромашеног уранијума јачине 9,5 Хирошима ? Г-дин Липка је одговарао на питање да му за бомбе није познато а да онај ко мисли на ратове и прошлост нема будућност и позвао да се то заборави.


У сали се чуло негодовање на те констатације, други учесници су такође постављали питања и укључили се у коментар и изнијели  опречне ставове.Противници НАТО пакта - Наши Корјени су  дизали летке у току дискусије са натписом "НЕ У НАТО ЖИВО БЛАТО"





АНАЛИЗА ТРИБИНЕ -  ЕП НАШИ КОРЈЕНИ
 На трибини је била присутна Екипа ТВ Никшић и све је снимала, али на  ТВ дневнику  како локалних , приватних станица и државних није приказана дискусија противника уласка Црне Горе у НАТО пакт већ како они мирно сједе и слушају организаторе трибине. Дакле још једно манипулисање ДПС медија  против  објективног информисања .




 2.

ТРИБИНА ЗА И ПРОТИВ НАТО  НИКШИЋ
5 мај 2010 Сала СО Никшић   "Заједно у Европи  сигурни у НАТО"


Организатори трибуне : Александар Дедовић НВО "Алфа Центар", Славица Милачић специјални савјетник предсједника владе, Иван Лековић савјетник предсједника Црне Горе за спољну политику и међународне односе, Иван Јоветицћ , ИССП и предсједник Општине Никшић Небојша Радојичић и потпредсједник Општине Никшић Момчило - Моцо Мићуновић





ГОСТИ “Европски покрет Наши Корјени” ,грађани и представници НВО Медиа тим, НВО Центар за регионални развој, Савез комуниста и  остали.

 ЕП Наши Корјени оптужио је Алфа центар да  поништава  смисао и назив трибине , "Заједно у Европи, сигурни у НАТО" обмањује јавност и продаје демократску маглу.Разлог за оптужбу је обећање пред почетак трибине да ће сви имати право да изнесу свој став, стога су гости остали у Сали, а када је трибина временски  одмакла и организатори трибине више од сат дискутовали свој став, онда је Алфа центар - Александар Дедовић  почео да даје инструкције само за питања, многи у сали су на то бурно реаговали јер су схватили да се тиме не даје  довољно времена да свако искаже свој став.Такође се тим манервом покушао ослабити критички дух отпора НАТО пакту.

Томановић  је рекао да трибина није демократска како се представља и да су медији и трибина под контролом власти. Директор Алфа центра Александар Дедовић је  рекао да зна колико је јака НВО Европски покрет Наши Корјени. На то је  Томановић  тражио да му дозволи да говори и изнесе став за говорницом, да свима дозволи, јер ако су сви учесници  могли слушату  НАТО лобисте више од сат времена треба дати свакоме да изнесе став.Гости су поздравили овај предлог аплаузом,Томановић је оптужио Алфа Центар да обмањује и манипулише грађане са НАТО лобистима и Владом Црне Горе која контролише медије, зато  његова НВО  се сматра опасном за НАТО пројекат и  нема медијског простора, па је приморан да ради у “мишјим  рупама ” и да се пазе од “мишјих рупа”.


НВО Медиа тим - Душко Марковић  питао је организаторе трибине и госте како би жељели да се ријеши питање уласка у НАТО пакт, референдумом или у парламенту? Одговори су били различити док је одговор да је потребан референдум за НАТО и ЕВРОПУ пропраћен аплаузима у Сали.
Представници Савеза комуниста су напустили салу јер су у старту схватили да је скуп фарса, када су питали Алфа Центар да ли ће бити изношења ставова или питања Александар Дедовић им је одговорио да ће бити али само по 2 минута.. Очигледно су схватили обману “затварања уста” на вријеме.
Томановић је у дискусији рекао такође да је Црна Гора ОТЕТА земља, да НАТО лобисти за 4 године кампање немају ни 25% подршке , реаговао је господин Пејановић савјетник премијера и рекао да је ЦГ независна и међународно призната. Томановић му је одговорио  да није мислио на државу  и да то није спорно, већ да је отета од НАТО тајних авиона који нас свакодневно запрашују.


 Затим је питао све присутне ко је запрашивао грађане Црне Горе и Никшића 2 Маја-Недеља цијели дан отровима ? Рекао је грађанима и организаторима трибине  да гледају у небо често  и да схвате да НАТО трује државу, народ, земљу, храну и воду.Понудио је и конкретне доказе.Питао је да ли Влада Црне Горе зна, или не смије да зна ?
На ова питања потпредседник Општине Никшић  Момчило Мићуновић  се смијао.




Извршни директор НВО Регионални развојни центар Веселин Гардашевић – Никшић поставио је питање Славици Милачић о ситуацији у Авганистану и понудио се да буде новинар волонтер у Авганистану.












АНАЛИЗА ТРИБИНЕ -  ЕП НАШИ КОРЈЕНИ

Трибина је дала сву могућност да НАТО представници изнесу своје мишљење и ставове, али када су учесници који су били противници НАТО пакта тражили обећано право, Дедовић је покушао да ограничењем времана на 2 минута   обесмисли комуникацију и поруке са  трибине.Такође локална ТВ Никшић је грубо фалсификовала смисао трибине тако што је у вијестима приказала све ставове НАТО промотера, док су други учесници приказани како сједе и слушају НАТО промотере без икакве дискусије.Дискусија и поруке оних који су били против НАТО лобиста није приказана на ТВ и  тиме  се извршила манипулација и ућуткивање слободе говора.   Сво вријеме  ТВ Никшић је снимала трибину, а  у свом ТВ дневнику  је  цензурисала трибину.







1.


Конференција: „Црна Гора у НАТО, да или не?“
     Хотел City Подгорица, Уторак, 23.03. 2010.године

За Црну Гору тренутно је боље да се фокусира на нове циљеве заједничке спољне и безбједносне политике ЕУ него да наставља са интеграцијом у НАТО, који је офанзивни савез са неизвјесном будућношћу, али са мисијом да ратовима покорава државе, саопштено је јуче током округлог стола "Црна Гора у НАТО, да или не", који је организовала Народна странка.
Учесници су потврдили опредјељење да евентуални приступ западном војном савезу морају да одобре грађани на референдуму, али су испољили значајне разлике о природи НАТО и позицији Црне Горе. Иако су организатори позвали представнике државних институција, појавио се само члан владајуће ДПС Горан Јеврић, док је у име дипломатског представништва Русије излагао секретар амбасаде Валентин Гусев. Представници странака поновили су ставове о НАТО, с тим да је највећи дио рекао да нема истинске посвећености алијансе демократским процесима. Посланик ПзП Коча Павловић, насупрот тим ставовима, сматра да западни савез жели да види другачију, демократску власт у Црној Гори, као партнера.
Посланик Нове српске демократије Горан Даниловић рекао је да је опција неутралности најбоља за Црну Гору, истичући да НАТО не води рачуна о успостављању владавине права и регионалној стабилности.- Замислимо да Бјелорусија, што је заиста сада просто невјероватно, али само замислимо, одједном покаже интерес да постане члан НАТО. Које би услове за ту интеграцију морала да испуни? Ако је одговор "никакве услове", мислим да то довољно показује о чему се заиста ради - истакао је Даниловић.



Професор политичке психологије Филип Ковачевић цијени да најважнији приоритет грађана Црне Горе није НАТО, и обрнуто. Он каже да је најважнији приоритет грађана демократизација Црне Горе.

- С друге стране, најважнији приоритет НАТО није демократизација, већ постојање власти у Црној Гори која је спремна да помогне у испуњавању глобалних циљева алијансе. Да ли је на власти демократија или диктатура, за НАТО није суштински важно. Он је то показао на примјеру својих чланица, Турске и Грчке.

У Турској су се, откад је 1952. постала чланица, догодила три војна удара. Три пута је збачена демократски изабрана власт, чак су послије једног свргавања ликвидирани премијер, министар иностраних послова и министар финансија, а да НАТО није реаговао. А данас, црногорски приступ НАТО промовишу оне личности које најрадије не би да се неко сјећа њихових ратних биографија из 90-их, чак би да елиминишу оне који их на то подсјећају - рекао је Ковачевић.

Сличну тезу заступају и аналитичар Милован Дрецун и челни човјек ДСС-а Ранко Кадић, који су саопштили да западна алијанса чини напоре да потпуно окупира ове просторе, а премијер Мило Ђукановић покушава да на тај начин политички опстане и спаси се од оптужби. Дрецун је рекао да посљедњим изјавама премијер Ђукановић наставља да вјештачки производи тензије у Црној Гори, с циљем да покуша да код НАТО осигура политичку подршку.

Горан Јеврић је одбацио оптужбе на рачун Владе Црне Горе, истичући да је пријем у НАТО међу кључним црногорским интересима.

- Што се тиче оптужби на рачун Мила Ђукановића, оне нијесу на мјесту и вјерујем да ће се за неколико година свима јасно показати да је тако - казао је Јеврић. 




Власт прећуткује кључне ствари

Предсједник Народне странке Предраг Поповић казао је да изговор црногорских званичника и лоби група да је улазак Црне Горе у НАТО инспирисан економским, војним и одбрамбеним разлозима до данас није ваљано објашњен.

- Не знамо какве би све економске консеквенце изазвао улазак Црне Горе у НАТО, иако се тврди да ће то омогућити сигурност на нашим границама и утицати на обнову оружаних потенцијала. Ниједан одговор, почев од оног колико то кошта, до одговора од кога је то Црна Гора угрожена да мимо воље грађана мора што прије у НАТО, нијесмо добили - каже Поповић.

Потпредсједник НС Милан Радовић тврди да ће Црну Гору боравак војника у Авганистану коштати 3.600.000 еура годишње, наводећи "да су то средства од којих се може ријешити стамбено питање сваког официра Војске Црне Горе".Русија страхује од ширења алијансе

Секретар руске амбасаде у Подгорици Валентин Гусев казао је да ће Русија задржати добре односе са Црном Гором, иако она можда приступи НАТО.

С друге стране, критиковао је политику наставка проширења алијансе, наводећи да Русија сасвим оправдано страхује од неких порука које се шаљу из сједишта НАТО.

- Наше границе не дамо. Туђе нећемо, али наше не дамо. Приближавање НАТО руским границама и постављање америчког антиракетног штита, приморава Русију да реагује на то. Иницијатива нашег предсједника Димитрија Медведева за договор о европској безбједности могла би да обезбиједи квалитетан и једнак ниво војно-политичке заштићености свих држава, на основу принципа недјељивости безбједности - казао је Гусев.

Подршка великоалбанском пројекту
 
Милован Дрецун каже да је примјетно да Мило Ђукановић индиректно шаље сигнал подршке великоалбанском покрету, који циља и на дјелове Црне Горе.
- Организовани криминал није, по мом суду, највећи регионални проблем, већ сепаратизам, који је сада подржан новцем од криминала. Постоје документа да обавјештајци КФОР-а знају како су најважније политичке личности на Косову умијешане у криминал, ту мислим на Хашима Тачија. Али НАТО не реагује. Зашто - пита Дрецун.

 Томановић је рекао ...

11 година је прошло од НАТО агресије а ситуација је ровита и привидно маскирана демократијом.НАТО планови јавни и тајни излазе на видјело. НАТО је играо прљаво у рату на Балкану како би остварио коначни циљ разбијања јединства балканских народа а тиме лакше у свој савез усисао мање новокомповане државе и народе стварањем колонија.
У свом писму упозорења Вили Вимер тадашњи потпреседник парламетарне скупштине ОЕБСА маја 2000 године канцелару Њемачке Герхарду Шредеру после посјете Америци је написао цитирам”РАТ ПРОТИВ ЈУГОСЛАВИЈЕ” је вођен да би се исправила погрешна одлука генерала Ајзенхауера из другог светског рата.Стратешка грешка из 1945 се мора исправити и тамо стационирати амерички војници.Затим би ваљало успоставити територијалну контролу измедју Балтичког мора и Анадолије каква је постојала у време Римског царства, због тога Пољска мора да се окружи ДЕМОКРАТСКИМ сусједима, сјеверно од Пољске треба се остварити потпуна контрола над прилазима Санкт Петерсбурга и Балтичког мора, док Румунија и Бугарска треба да обезбеде копнену везу са Турском, а Србија због осигураног америчког присуства мора да буде искључена из европског развоја читајте уништена.У процесу права народима треба дати предност над свим другим правима и међународним правима.
Тако НАТО пакт  нападом на Југославију почиње да крши све одредбе међународног права и УН, на челу са Америком укида међународни правни поредак који је настао после окончања другог свјетског рата, ставља силу изнад права и насиљем, уцјенама и претњама кроји глобалну мапу свијета стварајући нове државе, вјере и нације под изговором демократије, угрожености људских права очувању мира и слично. НАТО И АМЕРИКА ЈАВНО ,ДРСКО И СМЈЕЛО успостављају НОВИ СВЕТСКИ ПОРЕДАК, РАТ за ВЈЕЧИТИ РАТ, Америка се руга у лице УН-у  јер је преко УН од 1992 остварила процесс постепене инфилтрације у мировне снаге.На сцени су и данас незавршени процеси цијепања словенских народа, појављују се нове државе у којима су гле чуда , опет словенски православни народи и гле чуда нове регије по европским стандардима , Војводина, Санџак и друге. Рат против Словена ће се водити до истребљења истих. Муслимани су такође наивне жртве Америчког империјализма а све са циљем успостављања НОВОГ СВЕТСКОГ ПОРЕТКА.
Ако се мало ВРАТИМО на Бриселски тајни договор од 13 марта 1999 године(прије напада на Југославију) који представља такву нечовјечну доктрину против једне суверене земље гдје се јасно каже да ХАГ брзо пресуђује, а инсајдери да помажу у оптужбама за геноциде, ратне злочине и законе ратног права.
У случају отпора Југославије убијати цивиле, рушити мостове, школе, далеководе, релеје припремити највеће медијске куће и операцијом ПОТКОВИЦА преко ОВК исценирати егзодус Албанаца.Створити услове за стварање независне државе КОСОВО коју ће НАТО чувати најмање гле чуда 20 година, а касније КОСОВО припојити Албанији уз узимање југа Србије до испод Алексинца, западне Македоније, дијела Грчке и гле опет чуда Малесије од Црне Горе. Овако створена велика Албанија ће доминирати свим путним и ваздушним коридорима према Азији и Африци.
НАТО демо(Н)кратији ту није крај па је наређено да приликом чишћења терена после пораза војске и полиције треба употребити јаке агенсе да се спријечи индетификација погинулих чак и ДНК анализом.
Тешке рањенике елиминисати еутаназијом, медицинско особље српског порекла заробити и обавезати на рад у болнице Албаније, напуштену дјецу , лакше рањене војнике, полицајце и грађане српског поријекла којима нијесу оштећени витални органи пребацити у војну НАТО болницу у Валони(која се спомиње у ХАШКОЈ истрази гдје су Србима вађени органи).
ШТА РЕЋИ него да је НАТО инструмент НОВОГ СВЕТСКОГ ПОРЕТКА за убијање бога, вјере, народа и државе.
Увијек користи сличне методе долази као демократа са осмјехом на лицу, уништи војску сваке земље, затим нуди савез који опет не плаћа НАТО него покорена држава, затим тражи војску за ратне мисије и борбу против тероризма који је режирао Вашингтон. НАТО продаје чланицама своје другоразредно оружје и опрему за постизање НАТО стандарда, успут лијепо заради а и уштеди, грађани Црне Горе се шаљу у Авганистан за дневницу од 140 € да буду топовско месо док један амерички војник кошта америку годишње 1 милион долара ето и мала Црна Гора са својих 30 војника које сама плаћа уштеди великој Америци 30 милиона долара годишње.
НАТО обмањује свијет , пумпа мишиће и на превару огромном брзином усисава нове чланице, стеже прстен око врата Русије и спрема глобални рат за ресурсе.НАТО не уважава глобалну равнотежу и упозорења Русије већ изводи вјежбе на граници Русије.НАТО се руга новој Руској безбедоносној доктрини која је мирољубива и не дозвољава ратове. Руски представник при  НАТО пакту је 7 марта јавно понудио на свом твитер профилу награду од 1 милион $ ономе ко га убиједи да НАТО не спрема ништа лоше против његове земље,разлог за ову одлуку су вјежбе НАТО пакта на самој граници Русије.
НАТО у својој новој стратегији 2010 дозвољава себи рат за ресурсе било гдје на планети, слутите зашто се воде ратови у Авганистану , слутите зашто је Ирак био колатерална штета са 1,300 000 жртава, слутите да НАТО хоће и богаства Русије, сада се медијски сатанизује Иран као нуклеарна пријетња, међутим истина су богаства Ирана и коридори за транспорт нафте.      Израел са атомским бомбама нико не опомиње?ЗАШТО?Зашто НАТО није реаговао на офанзиву Израела на Гази 27 децембра 2008 гдје  је за 21 дан офанзиве убијено 1,434 људи од чега 960 цивила,  а кориштене су и фосфорне бомбе.Зашто НАТО није реаговао?Зашто су медији прећутали да је НАТО по оптужници новинарке ЈАНЕ БУРГЕРМАЈСТЕР оптужен за био тероризам и депопулацију човечанства ? 

Сатанизује се и Венецуела не због Уга Чавеза већ због нафте,замислите Венецуела која у вријеме глобалне кризе не тражи помоћ, већ ММФ-у  позајмљује 10 милијарди долара. Ових дана чусмо и страшну вијест да је само у 2009 убијено 346 дјеце у Ираку, сазнасмо и вијест да је јапански профессор Катсума Јагасаки израчунао да је на СРЈ и БиХ бачено уранијума јачине 9,5 Хирошима и да је над Балканом направљен ОМНИЦИД какав човечанство не памти.Такође бивши војници НАТО-а у Босни су изјавили да су официри НАТО пакта често говорили да је Босна тренинг за Русију . Такође НАТО зна а ћути  да су атомски облаци из Ирака стигли до Лондона и Европе за 7 дана а тиме милајарда људи је изложена малигној радиоактивности,  податак да су честице уранијума откривене и 2,5 године после бомбардовања и преносе се на велику даљину и да  угрожавају становништво планете.Такође податак о умрлим НАТО војницима од уранијума се крије и минимализује.
Паде и влада Холандије јер неће да шаље своје војнике у Авганистан, свуда су већ отпори против НАТО демо(Н)кратије, формиран је војни савес ШОС, формиран је војни савез бивших 7 СССР република , па савез БРИК као отпор НОВОМ СВЕТСКОМ ПОРЕТКУ који је и понудио помоћ да се униште талибани у Авганистану али је Америка одбила помоћ јер тамо цвета дрога и профит од 100 милијарди $ годишње.
Америка има војне базе у 135 земаља баш добар бизнис зар не ? У вријеме економске кризе и биједе човечанства изгласава ратни буџет од преко 800 милијарди долара .Гле какве преваре предсједник Обама прима НОБЕЛОВУ награду за Мир а шаље нових 30,000 војника и троши за рат годишње 30 билиона $.Америка себе није заштитила од тероризма а хоће Црну Гору, Смијешно да смјешније не може бити, или је баш истина да је Америка режирала тероризам као вјечити рат како би јурњавом за терористима газила и окупирала народе и државе.
Ових дана су европске чланице НАТО пакта замолиле Америку да им уклони атомске бомбе из НАТО база и гле чуда министер одбране Америке Роберт Гејтс изјави да је захтјев Европе отишао предалеко јер Европа угрожава ефикасно вођење НАТО ратова.Вратимо се сада Европи,која нам је често долазила у посјету и направила зла на Балкану,она није независна.Са Европом  морамо опрезно поступати и срачунато али не и по сваку цијену ући у Европску унију.Европа много зависи  од НАТО пакта, Европа није толико демократска, покушава али не иде, копрца се у челичном загрљају Вашингтона који је по њој распоредио око 300 атомских бомби, ситница за Европу треба је гушити, уцјењивати атомским бомбама , не дозволити јој да буде стабилна независна и партнер Русије .

САДА ЗНАТЕ да постоји агенда 21 вијека, слутите да се спрема зло и стога ви  ПРЕДСТАВНИЦИ НАРОДА ЦРНЕ ГОРЕ морате овај народ да питате да ли жели сам себи зло или због зла пар појединаца морамо да дозивимо зло, морамо да страхујемо од колатералне штете НАТО пакта и руских ракета, да уђемо у НАТО и признамо измишљену кривицу како је то и јавно признао бивши генерални секретар НАТО-а Цорџ Робертсон у Вијестима, да оправдамо НАТО омницид на Балкану  пред свијетом ?

Да ли треба да се ИЗВИНЕМО НАТО пакту што нас је бомбардовао? ДА ЛИ ЈОШ ТРЕБА ДА КРВАРИМО ЗА НАТО?

Питамо представнике Владе да ли ово знају па не смију да се супроставе јер су у питању лични интереси? Да  ли ово не знају, јер су им обавештајне службе затајиле?Да ли глуме да су за НАТО јер се на њих врше притисци па пред народом Црне Горе сијају од среће кад јуре за НАТО демо(н)кратијом , само немојте нам молимо вас одговорити да је ово за добро државе и грађана Црне Горе јер сити смо ваших обмана .
Желимо да знате да немате већинску подршку за улазак у НАТО а времена се тако брзо мијењају да већ наредних година можете одговарати за окупацију Авганистана и насилну НАТО кампању као и губљење суверенитета ,зар Дубровник није био опомена рата ?

 Желимо да знате да се бојимо и насилног сценарија уласка НАТО пакта у Црну Гору стога апелујемо да не блокирате и цензуришете медије па тако ућуткани народ приказујете као подршку НАТО пакту, стога апелујемо да престанете да државност Црне Горе преносите на иностране институције, а кунете се у Црну Гору и радо се сликате са њеним симболима.

Молимо да смањите еуфорију процвати и богаства Црне Горе под НАТО трупама.
Желимо правичан референдум о НАТО пакту и сматрамо да је партнерство за мир
довољан избор за Црну Гору јер се никоме нећемо замјерити, очуваћемо мултиетичност и сигурни смо да се неће на малу Црну Гору љутити ни Русија ни Европа ни Америка
Апелујемо да Влада Црне Горе престане да се игра бога јер бог је у правди а не у сили.


Геополитички значај и место Црне Горе у новом систему европске безбедности

Милован Дрецун

Да би се добили потребни елементи за одржив одговор, ослобођен дневних политичких и идеолошких потреба, на питање да ли је чланство у НАТО-у оптималан модел за реализацију одбрамбене и безбедносне политике Црне Горе, неопходно је анализирати три аспекта тог проблема. Први: геополитички значај Црне Горе на југоистоку Европе. Други: у какву организацију треба да уђе Црна Гора, односно шта је НАТО данас. Трећи: најважнији концепти нове европске архитектуре безбедности и место Црне Горе.
Са површином од 13.812 квадратних километара и 620.145 становника по попису из 2003. године, Црна Гора је најмања земља на југоистоку Европе. Кандидат је за члана Европске уније и НАТО-а, али без озбиљнијег географског, демографског, економског и безбедносног капацитета. Географски лоцирана на западним границама Балкана Црна Гора је на маргинама стратегијских праваца. Са њене територије се не отвара ниједан позитивна правац геополитичког напредовања који би био занимљив и потребан светским половима моћи. Излаз на Јадранско море у фази премештања светске моћи на исток не чини битно значајнијим положај Црне Горе на Балкану. Она је једноставно прескочена и небитна за евроазијску политику САД, Русије, Европске уније. Средишња и источна територија Балкана је рубно подручје евроазијског центризма који ће бити у средишту дешавања у 21. веку. Србија је најзначајнија земља на Југоистоку Европе, она је кључ Балкана, како се изразио, бивши амерички државни секретар Колин Пауел. Црна Гора има другоразредни геополитички значај у региону, она је геополитички балкански ћорсокак. Њено евентуално чланство у Алијанси не може имати прворазредни регионални геополитички значај, сем давања политичке и ресурсне помоћи акцијама НАТО-а, као што је учешће њених слабашних војних потенијала у мисијама Алијансе.
Ако је Црна Гора на геополитичким маргинама југоистока Европе онда САД и НАТО не би требало да имају посебан интерес за њеним увлачењем у евроатлантски савез. У самој Црној Гори не постоји политички ни грађански консензус о чланству земље у НАТО-у. Нема никаквих спољних опасности по интегритет и безбедност Црне Горе, а како то званичници у Подгорици кажу ни унутрашњих опасности по уставни поредак и територијалну целокупност земље. Црна Гора није значајна територија за инсталирање америчке и НАТО војне инфраструктуре. Приступање Алијанси није услов за чланство у Европској унији нити убрзава европски пут Црне Горе. НАТО не решава економске и финансијске проблеме а нема од кога да брани Црну Гору. Сем тога, функција Алијансе више није у члану 5. њеног статута као што исправно примећује чешки министар спољних послова Карел Шварценберг који каже да члан 5. статута НАТО-а о међусобној помоћи у случају рата више не одговара ризицима и претњама 21. века. Па зашто се онда жури са уласком у НАТО. Имајући у виду да се не може оспорити да је званична Подгорица добила политички миг из Вашингтона и Брисела да земљу што пре уврсти у чланство Алијансе, чак и под условом да се то уради без референдума, јасно је да за то ипак постоји значајан геополитички разлог, али негативног карактера. Он се огледа у централном положају суседне Србије на Балкану.
Наиме, Србија је, како је то нескривено признао амерички потпредседник Бајден током прошлогодишње посете Београду, најважнија земља на југоистоку Европе без које се не може на том простору ништа радити. Специјални изасланик бившег америчког председника Буша Френк Визнер је упозорио Русију да је Србија и Косово европско и америчко двориште у које Русија не може да упада. Стручњаци СТРАТФОР-а говоре да је ширење НАТО- на Балкану првенствено у функцији пуног окруживања Србије да Москва не би са својим савезником Београдом могла да поремети планове САД и НАТО-а на Балкану. Преко ових изабраних цитата пречицом се долази до одговора на питање зашто је и коме Црна Гора потребна у НАТО-у.    
Србија је у америчком начину размишљана пројектована као одани руски савезник преко кога Москва може да се врати на Балкан и обнови свој утицај, што се у значајној мери и догађа, поебно на политичком и економско-енергетском плану. Последњих година упостављена је стратешко билатерално партнерство Русије и Србије, а Москва пружа најважнију дипломатску подршку Београду у спречавању коначне сецесије Космета коју снагом прекомерне силе подржава НАТО. Србија тренутно једина на балкану води  искрену и позитивну политику према Русији. За Москву је Србија носећи стуб њене балканске политике. Тај стратешки упад Русије на Балкан преко Србије подиже иначе маргиналан геополитички значај Црне Горе на ниво чиниоца за слабљење Србије, самим тим и ограничавање руског утицаја на Балкану. Речју, гополитичка функција Црне Горе у НАТО- у је првенствено у циљу пуног окруживања Србије од стране НАТО-а, њеног затварања у НАТО прстен.Слабљењем геополитичког значаја Србије на Балкану умањује се и капацитет Русије да утиче на политичке, економске и безбедносне процесе на југоистоку Европе. Црна Гора такву своју улогу успешно реализује признањем сецесије Космета што представља снажан ударац безбедности Србије јер једнострано проглашена независност Космета представља најтежи безбедносни изазов за Србију који значајно умањује њен политички, економски, и одбрамбени потенцијал. Најбољи пут за изградњу одржибе одбрамбене политике и безбедност Црне Горе је изградња напрдних добросуседских односа. То је најбољи систем регионалне – колективне безбедности. Али, Црна Гора када је у питању њен најважнији сусед – Србија- иде другим негативним путем. Подгорица упадљиво урушава односе с београдом, и поред чињенице да су добри односи две земље од виталног значаја и за унутрашњу стабилност Црне Горе јер трећину њеног становништва чине Срби. Од виталног и приоритетног значаја за Црну Гору је просперитет у њеним односима са Србијом. Активном политиком подршке сецесији Космета и негирањем статуса српског народа званична Подгорица води политику самоугрожавања политичке стабилности и безбедности Црне Горе.   
Сем тога, никако не може бити реалан интерес Црне Горе да чланством у НАТО дестабилизује своје односе са Русијом, силом која представља један од полова моћи у новом мултиполарном међународном поретку и која је економско-финансијски значајно присутна у Црној Гори.   
Анализирано понашање Црне Горе не представља просперитетну и позитивну одбрамбену и безбедносну политику већ је у функцији геополитичког сучељавања САД и НАТО-а са Русијом и упостављања нових линија поделе у Европи.  То изврсно примећује и Американац Стивен Мајер, професор националне безбдности и политичких наука на Националном универзитету за одбрану, иначе човек који је преко две деценије у ЦИА-и био задужен за Балкан. Он констатује да ''Вашингтон и неколико европских престоница живе у прошлости. За њих хладноратовска подела у европи и даље дефинише реалност''. Чланством у НАТО званична Подгорица би земљу уместо у будућност, вратила у прошлост.      
Да не би изнета констатација остала без потребне аргументације, цитираћу актуелног премијера Црне Горе, који је пре неки дан дословце изјавио:'' Пријем Црне Горе у НАТО представља смртну опасност за националистичке планове о обнови великосрпске државе''. О каквој то великосрпској држави може данас да се говори када Београд пружа снажну подршку територијалном интегритету БиХ, када је решавање свог најтежег државног питања – сецесије Космета – пренео на терен међународног права, када тако опрезно и балансирано реагује на крајње дестабилизирајуће потезе Подгорице као што су признање сецесије Космета и обесправљеност српског народа у Црној Гори. Ђукановићева изјава, која је на фону подршке великоалбанском концепту који својата и делове Црне Горе, не дозвољава било коме, па ни учесницима овог скупа, да оспоре да је функција чланства Црне Горе у НАТО-у ограничавање и умањивање геополитичког значаја Србије на Балкану. Сем тога та изјава је најбољи доказ да званична Подгорица нема ниједан ваљан аргумент којим би убедила грађане црне Горе да је у интересу њихове безбедности да земља приступи НАТО-у. А када аргументи заћуте, огласе се класичне политичке обмане.Стара политика Подгорице треба да буде сламка спаса НАТО дављеника. Опет се, крајње немаштовито, измишља великосрпска политика и наводна опасност из Београда. Та превазиђена хладноратовска реторика треба да застраши грађане Црне Горе и буде чинилац њихове кохезије у страху од измишљене великосрпске опасности, при чему се, ко би други до НАТО појављује као последња одбрана Црне Горе. Непостојећа опасност од северног суседа, коју  у оквиру про НАТО кампање промовише Ђукановић, треба да придобије грађане Црне Горе за чланство земље у НАТО-у.  
Друго питање од значаја за данашњу тему је нови стратешки коцепт НАТО-а који треба да одговори на питање шта ће бити и којим путем ће ићи НАТО на почетку 21. века. На јубиларном 60. самиту који је одржан априла 2009. лидери НАТО-а су потписали декларацију којом се формално почиње стварање новог стратешког концепта, односно ''мапе пута'' којом ће се дефинисати улога Алијансе, њених мисија као и начина функционисања.    
У новом стратешком концепту потребно је прво утврдити главне претње интересима Запада, при чему се пре свега имају у виду ''нове претње и опасности'', као што су међународни тероризам, ширење нуклеарног, балистичког и другог оружја масовног уништења, као и климатске промене изазване загађивањем природне средине, енергетска безбедност и борба са најтежим финансијским кризама, сајбер напади, нестабилности изазване од стране слабих држава. Већ само одређивање најважнијих изазова с којима се НАТО суочава показује да се Алијанса из класичне војне неповратно трансформише у политичко-војну, чак и економску организацију с готово нескривеном намером да под доминацијом САД изађе из евроатлантских оквира и прерасте у водећи глобални чинилац, односно најјачи пол моћи у новом мултиполарном свету. Очигледно је да НАТО стратези планирају да у наредном периоду војни потенцијал Алијансе користе у борби за енергенте и за решавање економских, односно финансијских проблема, чак и за спречавање последица климатских промена.
На основу најважнијих елемената новог стратешког концепта који треба да буде усвојен може се закључити да пут којим ће НАТО даље ићи има четири темељна стуба. Први је прерастање из војне у политичко-економску организацију са јаким војним капацитетима. Други стуб је употреба војне силе ради заштите економских, финансијских, енергетских и других невојних интереса чланица алијансе. Трећи је офанзивна политика интервенционизма изван територије чланица Алијансе у стратешки важним регионима широм света. Четврти темељни стуб ''новог'' НАТО-а је потискивање Уједињених нација и преузимање надлежности Савета безбедности у области примене силе и мировних операција и прерастање Алијансе у глобални безбдносни центар. Какав је стратешки интерес Црне Горе да буде у том и таквом савезу? Какву јој то битну корист и повећање степена безбедности може донети? Црна Гора би у таквој Алијанси могла да буде само крајње маргинални пијун у сучељавању светских полова моћи, односно једнострано би се безбедносно, самим тим политички и економски, сврстала. Крајње је погрешна политика сврставања на једну страну у условима када будућност представља мултиполарност. Чланством у НАТО-у Црна Гора би трпела последице једностраног везивања што би јој нанело значајну штету на плану политичке стабилности, економског развоја и енергетске сигурности и довело је у могуће безизлазне геополитичке ситуације – на пример – да на страни САД и НАТО учествује, као чланица Алијансе, у сучељавању с Русијом, рецимо на Кавказу или у централној Азији.          
Треће питање које је потребно размотрити пре коначног изјашњавања за или против чланства Црне Горе у НАТО-у је нова европска архитектура безбедности која је у настајању. Актуелна су три концепта која нуде пут којим треба градити безбеднију Европу: Амерички, Руски и концепт Европске уније. Амерички коцепт је заснован на реформисаном НАТО-у као темељном стубу нове евроатлантске, али и глобалне безбедности. Нови НАТО,чији сам стратешки концепт образложио,којим чврсто доминирају САД, а не УН треба да гарантује и чува европску безбедност. И не само то.НАТО треба да се глобализује, да постане глобални безбедносни кишобран. Вашингтон сматра да није потребан нови уговор о европској безбедности. Бивши савезни канцелар Немачке Хелмут Шмит каже да се НАТО претворио у стратешки инструмент Американаца замисливши себе као нешто попут супервладе.    
Русија предлаже да се уместо атлантизма, који је као ''једини принцип сам себе савладао'', ради на јединству целог евроатлантског простора: од Ванкувера до Владивостока. ''Уместо тога, сада у Европи имамо'', каже руски председник Медведев, ''архитектуру која на себи носи отисак идеологије наслеђене из прошлости. Јединство Европе спречавају структуре испрограмиране на репродукцију блоковске политике. НАТО никако не може да постигне смисао свог постојања иако покушавају да га нађу у глобализацији мисије Алијансе, између осталог, и на штету надлежности Уједињених нација, као и на рачун привлачења нових чланица. Ја немам основе да сматрам да је систем безбедности у Европи универзалан. Што се тиче НАТО-а, то није одговарајућа институција за решавање питања европске безбедности''.   
С обзиром да у НАТО-у није низ земаља, Русија се залаже да се припреми општи споразум за решавање европских проблема у коме би учествовале све европске земље, не као чланице одређених блокова, већ као суверене државе. ''То се тиче свих нас, свих грађана Европе'', каже Медведев. ''С обзиром да потпуну безбедност у Европи не могу осигурати постојеће организације, укључујући НАТО и ОЕБС, Русија сматра да је за очување мира неопходан нови хелсиншки споразум, који би потписале све европске земље. То значи да треба разрадити правно обавезујући уговор европске безбедности. Његови потписници могле би да буду и организације које постоје на евроатлантском простору, укључујући и НАТО''. Дакле, руски поглед на нову европску безбедност уважава реалност, приоритет даје сарадњи и не искључује НАТО, али му оспорава ексклузивност и доминантну позицију, третирајући га као један од елемената могућег новог система безбедности. Такав концепт за НАТО, пак, значи губљење централне улоге.     
Трагајући за новом Европском безбедносном и одбрамбеном политиком Институт за студије безбедности Европске уније је урадио опсежну анализу са препорукама под називом "Какве су амбиције европске безбедности до 2020. године". Основна претпоставка на којој треба да почива та политика, по мишљењу европских безбедносних стручњака који су учествовали у изради анализе, је да ЕУ треба да ''изгради двоструки снажан цивилни и војни капацитет у следећих десет година за своју инострану, безбедносну и одбрамбену политику''. Аутори анализе увиђају неопходност да се ЕУ прилагоди новонасталим глобалним околностима на начин да треба да се припреми да делује истовремено и заједнички, на пример са САД у оквиру НАТО-а, и самостално јер ће ''све више одбрамбених и безбедносних одлука морати да се донесу у оквиру ЕУ. Из те оцене произилази закључак да НАТО, односно авроатлантски савез, постаје тесан и неодговарајући оквир за суочавање и ефикасан одговор ЕУ савременим безбедносним изазовима, па је потребно да се Унија све више ангажује као самосталан чинилац који решава безбедносне проблеме. Унија ће с једне стране развијати примарно политичко и стратешко евро-атлантско партнерство и побољшавати техничку сарадњу са НАТО-ом, а с друге јачати безбедносну сарадњу у оквиру стратешког партнерства са ''тренутним амбициозним глобалним и регионалним играчима''. То значи да ЕУ не види једнострано безбедносно деловање у савезништву са САД у оквиру НАТО као одговарајуће решење у изградњи нове глобалне архитектуре безбедности већ жели да уведе мултилатерализам као најбољи начин суочавања са савременим безбедносним изазовима. Не само Америка, већ и Русија, Кина и друге земље су партнери без којих ЕУ не намерава да води нову одбрамбену и безбдносну политику.
ЕУ сматра да у оквирима нове безбедносне и одбрамбене политике сарадњу са САД у НАТО-у треба да прошири и на друге силе и организације, да је неопходно глобалне проблеме решавати мултилатералном сарадњом а не само авроатлантским савезништвом, и да мировне мисије треба реализовати искључиво у оквиру УН.   Речју, ЕУ се убрзано ослобађа зависности од САД у вођењу безбедносне и одбрамбене политике,излази из тесног оквира НАТО-а, враћа мултилатерализму и УН као оквиру глобалног деловања и изграђује сопствену од САД независну војску оспособљену за учешће у мировним и борбеним  мисијама широм света. Европка унија, дакле, сматра да НАТО треба да буде само један од елемената глобалне безбедности а не његов центар. 
Четири носећа стуба црногорске безбедности
Сада, дакле имам потребне елементе за коначни закључак. Да ли Црна Гора треба да постане чланица НАТО-а? Одговор је негативан. Просперитетан и капацитетан начин да Црна Гора ефикасно реализује своје одбрамбене и безбедносне интересе је у напредној политици која се темељи на диверзификацији њених спољнополитичких безбдносних приоритета, а не у одузимању сопственог геополитичког маневарског простора сврставањем у превазиђени блоковски механизам. Неучлањивање у НАТО не значи несарадњу са Алијансом. Довољан оквир за односе са НАТО-ом је напредна сарадња у оквиру програма Партнерство за мир преко кога је Црна Гора и без формалног приступања дубоко интегрисана у структуре Алијансе. Формално чланство би само повећало обавезе и могуће негативне ефекте по Црну Гору а не би јој донело суштински напредак у односима с Алијансом сем што би јој омогућило право гласа без икакве тежине. Чланство у НАТО би резултирало додатном унутрашњом нестабилношћу због противљења великог дела становништва. Црна Гора своју безбедност треба да гради на четири носећа стуба. Први је, свакако, свестрана сарадња са суседима при чему је најважније да се одрекне улоге дестабилизирајућег чиниоца Србије. Други је сарадња са НАТО-ом без учлањења а преко Партнерства за мир. Трећи је пуна подршка руском концепту изградње нове архитектуре безбедности. Четврти, који би због европских аспирација Црне Горе и целог региона, требао да буде приоритетан, активно, свеобухватно и правовремено укључивање у изградњу новог европског концепта спољне политике, одбране и безбедности. Само тим искораком у будућност Црна Гора може избећи већ постављене замке које је могу увући у сукобе моћних земаља и изградити такву одбрамбену и безбдносну политику која ће сачувати њену унутрашњу стабилност, омогућити убрзани економски развој и грантовати сигурност њеним грађанима. У противном Црна Гора ће постати заробљеник нових хладноратовских подела и сучељавања.